Weird Meetup


Hatalom vs. művészet: (propaganda) festészet Észak-Koreából

Posted in Meetup Infók Szerző: Weird Meetup - 2011/02/13

A Weird Meetup-sorozat március 3-án, csütörtökön 18 órakor folytatódik, amelyen Észak-Korea példáján a hatalom és művészet lehetséges viszonyaira keresünk választ meghívott vendégeinkkel. Az este folyamán Pilinger Erzsébet művészettörténész, Dr. Csoma Mózes, az ELTE BTK Koreai Tanszékének vezető-helyettese, valamint Bodó Balázs, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékének oktatója mellett Nemes Csaba képzőművész ül egy asztalhoz.

Early Morning, Ri Tong Gon, 1998 © MAK

Mosolygó arcok, a munkában örömüket lelő észak-koreaiak, valamint az imádott népe miatt aggódó nagyvezér – nagyjából ezen kulcsszavak mentén lehetne megfogalmazni azt, hogy mit is láthatott a befogadó a bécsi MAK által szervezett észak-koreai kiállításon (Flowers for Kim Il Sung / Virágok Kim Il Sungnak). A 2010. májusa és szeptembere között megrendezett tárlat a – legtöbbünk számára – távoli, titokzatos és teljesen izolált diktatórikus rezsim mindennapi életébe hivatott bepillantást engedni az elmúlt 20-30 év festményein keresztül – azon alkotások mentén, amelyek állami megfelelés alapján, s többnyire állami megrendelésre jöttek létre.

A megnyitóját megelőzően már heves médiavisszhangot kiváltó kiállítást a dekontextualizálás mentén kialakított reprezentációpolitikája miatt érte negatív kritika. Észak-Korea politikai hátterének ismertetése nélkül ugyanis lehetetlen egy olyan tárlatot létrehozni, amely hivatalos elvárások mentén alkotott művek segítségével tesz kísérletet arra, hogy azt a fajta mindennapi életet mutassa be, amely eleve a rezsim elvárásainak megfelelő észak-koreai életet reprezentálja.

Az Észak-Korea művészeti reprezentációja apropójából szervezett beszélgetésünkön az (aktuál)politika és a művészet kapcsolataira keresünk válasz(oka)t. A MAKos kiállításon is visszaköszönő szocialista realizmus ugyanis egy általunk is ismert, s jelenleg is feldolgozás alatt lévő örökség, amelynek ‘fényében’ a befogadás, valamint a reprezentáció kérdésének vizsgálata különösen izgalmasnak ígérkezik.

Meghívott vendégeink:

– Pilinger Erzsébet művészettörténész, a Knoll Galéria Budapest vezetője

– Bodó Balázs közgazdász, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszék oktatója

– Dr. Csoma Mózes, az ELTE BTK Koreai Tanszékének vezető-helyettese

– Nemes Csaba képzőművész, a PTE Művészeti Karának oktatója

Az esemény elérhető Facebook oldalunkon is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: