Weird Meetup


WikiLeaks meetup gyorstalpaló

Posted in Meetup háttéranyagok Szerző: Weird Meetup - 2011/01/14
Tags: , , , ,

Azért hívtuk meg Tálas Pétert, Seres Lászlót és Stefant, hogy minél többféle szemszögből ismerkedhessetek meg a WikiLeaks tevékenységére adott válaszokkal. Annak érdekében, hogy mindenki hozzá tudjon szólni az előadók által képviselt nézetekhez, összeállítottuk a legfontosabb tudnivalók listáját, idéztük a legmarkánsabb gondolatokat.

Mi a WikiLeaks?

A WikiLeaks (ejtsd: vikilíksz) egy nemzetközi nonprofit szervezet, amely kiszivárogtatott kormányzati és egyéb dokumentumokat publikál az interneten, miközben forrásainak névtelenséget biztosít. A weboldal 2006-ban indult, a The Sunshine Press működteti. A szervezet azt állítja, hogy kínai disszidensek, újságírók, matematikusok és új alapítású cégek szakemberei alapították, akik az Egyesült Államokból, Európából, Tajvanról, Ausztráliából és Dél-Afrikából származnak. Eredetileg Svédországban alapították. Nyilvános arca Julian Assange ausztrál ex-hacker. (forrás: Wikipedia)

Miért beszélünk most róla?

A WikiLeaks 2010 folyamán minősített katonai dokumentumokat osztott meg az Egyesült Államok iraki és afganisztáni katonai tevékenységéről, valamint több mint 250 ezer diplomáciai dokumentumot tett közzé a Cablegate akció során. Julian Assange, aki ellen nemi erőszak vádja miatt adtak ki elfogató parancsot Svédországban, még tavaly decemberben azt nyilatkozta, hogy a januári hónap egy még nagyobb szivárogtatási akciót tartogat, amelyben az egyik legnagyobb amerikai bank is érintett lesz.

Mit mond Tálas Péter?

Tálas Péter szerint a közvéleménynek tudnia kell arról, hogy ezek nagy küzdelmek, érdekek csapnak össze, még a szövetségesek között is. “A nemzetközi politikában van egy erősorrend, a nagyok alapvetően megpróbálják befolyásolni a kicsiket, és a kicsik megpróbálnak összefogni a nagyok ellen, még egy szövetségen belül is” – mutatott rá. Hozzátette, hogy a Nyugat szereti a kül- és biztonságpolitikát értékalapúnak láttatni, pedig ezek a lépések nem szívességből vagy humanitárius elvek alapján történnek. (cikk a HVG-ben)

Mit mond Seres László?

Hát, legkésőbb ezzel a húzással lelepleződött Assange-ék motivációja: Amerikának ártani, függetlenül attól, jobb- vagy baloldali adminisztráció kormányoz-e. Aki a nyilvánosság piacára dobja saját vagy mások hazájának létbiztonságát, olyan információkat, amelyek kizárólag a hazája és az egész szabad világ elpusztításában érdekelt terrorszervezetek számára bírnak jelentőséggel, az nemcsak áruló, de önmagának is hazudik, azt hiszi, van olyan titkos adat, amit ezen az áron is napvilágra kell hozni. Nos, nincsen. (cikk a HVG-ben

Mi közük ehhez a hackereknek?

A brit napilapot többen is megkeresték az Anonymous akcióiért felelős hackerek közül, akik identitásukat továbbra sem fedték fel, de elárultak részleteket arról, hogyan működik a magát hacktivista, vagyis hackerakciókat végrehajtó aktivista közösségként definiáló csoport. Az Anonymous online fórumokon közzétett felhívásokban toborzott résztvevőket az elmúlt másfél héten a WikiLeakset támogató tranzakciókat blokkoló bankkártyacégek és több más webes pénzügyi szolgáltató, így a Monebookers, és az Amazon.com webáruház ellen. (cikk az [origo]-n, cikk a Guardianben)

 

Ne feledjétek, a meetup február 3-án 18:00-kor lesz a Fogas Házban.
Addig még osztunk meg érdekességeket a témáról itt a blogon,
és Facebook oldalunkon is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: